Skip to content

Tihar

Välmatad vårträff 2023 - i dubbel bemärkelse

Vi var ett trettiotal medlemmar som samlades på restaurang Agra Tandoori i Sundbyberg för att höra berättelser från Nepal och njuta av god nepalmat. Styrelsen har ju beslutat att träffen i Vårdnäs i fortsättningen skall hållas i slutet av sommaren för att passa familjerna bättre och vi kompletterar då detta med en vårträff i närheten av Stockholm

Träffen började med en presentation av styrelsen och alla deltagare. Därefter gav Torbjörn Tingdal en tillbakablick på sjukhusprojektet i Thokarpa som började i föreningens regi efter jordbävningen 2015. Nu drivs sjukhuset självständigt av kommunen och nepalesiska frivilligorganisationer med stöd av statliga medel. Föreningens senaste bidrag till sjukhuset var inredning av en tandläkarmottagning som nu är i full drift. Vår insamling fortsätter med att bidra till det menskoppsprojekt som Malin Emgård och andra dragit i gång i Thokarpa och andra orter.

Därefter gav Erik Basnet en reseberättelse på distans om hans och familjens senaste resa till Nepal. Erik adopterades till Sverige som ung pojke och han har nu återupptagit kontakten med sina biologiska bröder och andra släktingar i Nepal och får därför en bredare inblick i vardagslivet i Nepal än många andra. Det har gått relativt bra för hans bröder i Nepal också och en har byggt ett hus i Kathmandu med solpaneler som energikälla, efter sin pension från armén. Familjen besökte också Nagarkot som vuxit ut till ett stort turistmål där man kan se solens upp- och nedgång över Himalaya.

Efter detta intogs en välsmakande lunch bestående av dal bhat med kycklinggryta och andra nepalesiska rätter. Under lunchen fick vi också tillfälle att prata med varandra om våra erfarenheter från Nepal och utvecklingen som skett sedan föreningen bildades för 30 år sedan.

Efter lunchen läste generalkonsul Dahlman upp ett uttalande från den nya nepalesiske ambassadören i Köpenhamn som har en bakgrund som kvantfysiker och nu skall svara för Nepals kontakter med de nordiska länderna. Han riktade ett särskilt tack till Sverige Nepalföreningen för att vi bidrar till att stärka banden mellan länderna.

Vilma Minkkinen Brandt berättade sedan om de ungdomar som fått möjlighet till vidareutbildning efter klass 10 genom föreningens försorg. Förutom sjukvårds- och ekonomiutbildningar har flera av de som läst kurser i Hotel Management lyckats få bra arbeten. I vår är det ovanligt många ungdomar som behöver stöd för sin fortsatta utbildning och föreningen efterlyser därför ytterligare faddrar till dessa ungdomar.

Efter Vilma berättade Marieann Högman om sina forskningsprojekt i Nepal, framför allt om förekomsten av KOL och vad som orsakar den. KOL är relativt vanligt förekommande i Nepal bland annat på grund av luftföroreningar och att många hus saknar separata skorstenar och i stället låter röken leta sig upp genom ett hål i taket.

Träffen avslutades med en dialog mellan Vilma och Katak Malla om den politiska situationen efter valen i november där det saknades en klar vinnare och där det i stället skapats nya konstellationer mellan tidigare politiska motståndare.

Text och bilder: Torbjörn Tingdal

Vi vill inte att du ska missa nästa fest – reservera 2/9-3/9 i din kalender!

Vilken fest det blev i fjol då föreningen firade 30 år! Utöver föreningens årsmöte bjöds det på engagerande föredrag som lockade till givande diskussioner. Tid för gemytlig samvaro med likasinnade i avspänd atmosfär. Kryddoftande nepalimat som väckte kulinariska nepalminnen till liv. Senare på kvällen dansade vi loss till toner av sång och musik från Himalaya. Det var definitivt ni, gästerna som gjorde festen!

Så, kom och förgyll även årets höstfest med er närvaro! Vi i styrelsen ska försöka skapa ett lockande program för er. Har du förslag, är du alltid välkommen att kontakta någon av oss!

Platsen är det natursköna Vårdnäs utanför Linköping. Mer detaljerad information skickas senare.

Vi ser framemot att träffas första helgen i september!

Styrelsen

==================================================================

Höstträff - snöovädret till trots

Så kom den – förvarningen om vinterns ankomst, lagom till Tiharfirandet med föreningen. Glädjande många hade trotsat vädret och gett sig iväg till Västerhaninge för att uppdatera sig om läget i Nepal, träffa andra Nepalintresserade och kanske framför allt – för att få njuta av den kryddoftande buffén med nepalimat.

Med teknikens hjälp lyckades vi få kontakt med Malin Emgård som befann sig i Nepal. Tillsammans med Torbjörn Tingdal skulle hon berätta om föreningens sjukhusprojekt i Thokarpa. Tyvärr blev kontakten dock allt sämre och Malin försvann i ett brus av olika ljud och kontakten bröts. Med nytagna bilder visade Torbjörn sedan att sjukhuset har tagits i bruk och kan ge hjälp till patienter med olika besvär. Det finns tillgång till bl.a. laboratorieanalyser, ultraljud, ögonundersökningar, tandvård och ett apotek. Nu i november fick man en digital röntgen på plats vilket innebär att man kan skicka bilder via nätet till sjukhus i Kathmandu för vidare konsultation.

Vår förening med sina medlemmar har bidragit med drygt en halv miljon kronor totalt till sjukhusprojektet.  Vi kan med stolthet konstatera att vi fullgjort vårt åtagande, och riktar ett varmt tack till alla som bidragit. Läs gärna mer om projektet i Malins blogg på föreningens hemsida.

Marieann och Brian Högman hade tillbringat en innehållsrik oktobermånad i Nepal och hade mycket intressant att berätta samt fina bilder att visa. Det var ingen brist på variation av upplevelser vi blev erbjudna på: arbete i de akademiska kretsarna, besök hos våra medarbetare Madhur och Sabina Sharma, bilfärder långt utanför Kathmandudalen med ’Karma-taxi’ och besök i fadderflickan Chandas hemby vid gränsen till Indien, för att nämna några.

Undertecknad redogjorde för situationen i föreningens ungdomsverksamhet och barnfond. Verksamheten omfattar drygt 20 ungdomar som lämnat livet på institution och som vi hjälper med utbildning på olika nivåer. Ungefär hälften av ungdomarna studerar på högskolenivå där kostnaderna täcks av fadderbidrag. På collegenivå saknar flera ungdomar faddrar, och vi tar tacksamt emot all hjälp vi kan få för dem. Man kan bidra genom att antingen bli en betalande fadder eller genom gåvor till barnfonden. En del ungdomar har bekostats en kortare yrkesutbildning vid sidan av studierna. En glad nyhet kom från Nepal i höst: flera har fått jobb och kan därmed själva betala en del av sin utbildning.

De senaste nyheterna om den politiska situationen i Nepal levererades som vanligt av föreningens ordförande Katak Malla. Han redogjorde för de partipolitiska krumelurerna inför höstens val som sker både på provinsiell och federal nivå. Det ser ut att bli en kamp mellan två huvudallianser: den regerande alliansen med Mr Deuba från kongresspartiet tillsammans med Mr Dahal från maoisterna i spetsen, och UML-alliansen under Mr Olis ledning. Alla tre ledare har varit premiärministrar i landet. Nepaleserna hoppas på att valresultatet ska inbringa stabilitet inom den politiska sektorn där man sett 10 olika regeringar under de senaste 14 åren.

Honorärkonsulparet Gunilla och Roland Dahlman gav oss information om ambassaden och ambassadören för Sverige med säte i Danmark samt om konsulära ärenden.

Till sist men inte minst: den nepalesiska lunchbuffén som i år bestod av flera varmrätter (vegetariskt, kyckling, lamm), sallad, naanbröd och efterrätt.

Allt tillagat av Tek Rokka och hans team på Jason’s Joice med en hel portion av kulinariska kunskaper, omsorg och en harmoni av kryddor.

 

Text: Vilma M. Brandt

Foto: Tomas Ernlund

=====================================

image003

image005

Höstens Tiharfirande hölls lördagen den 25/11 2017

Tiharträffen i Sundbyberg 2017

Då solen kryper in i vinteride och mörkret sveper sin svarta slöja över det norra halvklotet griper man gärna tillfällen till att fira ljusets festival – Tihar.

Vi var drygt trettio entusiaster som samlades på Agra Tandori i Sundbyberg sista lördagen i november. I avspänt atmosfär flöt samtalen fritt – det spelade ingen roll om man var gammal i gården eller helt ny i sammanhanget. Alla hade vi ju Nepal som en gemensam nämnare.

Efter presentationen av deltagarna informerade föreningens ordförande Katak Malla oss om de senaste turerna i Nepals politik inför stundande parlamentsval. Flera partier hade gått ihop och bildat en vänsterallians för att konkurrera ut Nepali Kongress. Valet sker i två omgångar: den första den 27:e november och den avslutande den 7:e december.

Därefter fick vi följa med Torbjörn Tingdal till byn Thokarpa och se hur bygget av vårdcentralen fortskred. Äntligen är alla tillstånden från myndigheterna klara och själva byggandet kan påbörjas. Då medarbetaren på plats, Netra Karki, blivit ordförande i kommunfullmäktige, har han kunnat ordna ytterligare medel från statens katastroffond till projektet. Detta i sin tur innebär att man nu kan bygga en vårdcentral i två plan i stället för den ursprungliga enplansbyggnaden. Torbjörn efterlyste fler donationer till projektet då det fortfarande saknas drygt 80 000 kr av den del som vår förening ska stå för.

Efter den färg- och kryddstarka lunchen hade turen kommit till dagens sista presentation: Nepal av i dag. Undertecknad var nyss hemkommen från en tre veckors resa i landet och hade samlat nyheter av varierande slag. Tidningarna skrev spaltmeter efter spaltmeter om det kommande parlamentsvalet. Utöver den sedvanliga valpropagandan hade man också artiklar om oron över de summor som partier och kandidater spenderade på sina kampanjer. Trots ett tak på NRs 2,5 miljoner (= drygt 200 000 kr) per kandidat var det flera som tog lån och sålde sina ägodelar för att täcka kostnaderna för sin kampanj.

En annan ofta förekommande nyhet i nepalesiskt media var det påbörjade järnvägsbygget mellan Kyirong i Kina och Kathmandu i Nepal. Enligt planen ska tågen färdas i tunnlar under Himalaya vilket kräver teknisk kunnande eftersom Nepal är jordbävningsområde. Från Kathmandu ska järnvägen förlängas till Pokhara i väst och Lumbini i syd, sammanlagt 287 km. Projektet har beräknats vara klart till 2020.

Mätta på mat och information skingrades de församlade vid mörkrets inbrott, en del med nyvunna lotterivinster i fickan.

Vi i styrelsen tackar alla närvarande och hoppas på ett glatt återseende på årsträffen i maj!

Text: Vilma M. Brandt

Foto: Madhur Sharma (bilderna tagna vid tidigare tillfälle i Nepal)

Bilder från 2015 års Tiharfirande i Nepal.

För fotona tackar vi familjen Björlin.

Bhai Tikka

Bhai Tika 4   Bhai Tika 2

Laxmi Puja

Laxmi Puja 1   Laxmi Puja 3 

Laxmi Puja 2

 Höstens svenska Tiharfirande 2015image004image003

image005

Gick av stapeln lördagen den 28/11 kl. 11.00 - 15.00 på restaurang Agra Tandoori
 i Sundbyberg.

Tiharfirandet på Agra Tandoori

Vi var ett fyrtiotal medlemmar som samlades i Sundbyberg den 28 november för att fira Tihar. Förutom den populära lunchbuffén hade vi fyra talare som presenterade olika ämnen.

Anne-Charlotte Gudmundsson från Adoptionscentrum (AC) berättade om den bok som nyss getts ut som handlar om vilka problem som fanns när de internationella adoptionerna startade i början av sjuttiotalet och hur de utvecklats sedan dess.

Efter lunchen berättade Torbjörn lite om den politiska situationen i Nepal och hur folket lider av den blockad som satts in mot lastbilstransporter från Indien i protest mot den nya konstitutionen. Det är nu långa köer för att få tag i drivmedel och gas till matlagning och även tillgången till mediciner har strypts.

Anna Schulte visade bilder från sin Nepalresa i våras och berättade om utvecklingen på Maiti Nepal och hur verksamheten påverkats av jordbävningen. Administrations- och skolbyggnaderna blev skadade vid skalvet medan bostadsbyggnaderna är relativt oskadda. Under flera veckor tvingades man sova ute på grund av risken för nya jordbävningar.

Malin Emgård berättade om sina erfarenheter från den Health Camp där hon och ett tiotal läkare och sjuksköterskor från Linköping deltog. Health Campen hölls bland annat i bergsbyn Thokarppa som är en av de byar som utvärderas för samarbetsprojektet där Sverige-Nepalföreningen skall bidra till att återuppbygga en Health Post (en typ av regional vårdcentral) för medel som samlats in i samband med jordbävningskatastrofen. Cirka 2200 patienter togs emot under de fyra dagar campen bedrevs.

Träffen avslutades med lottdragning där i stort sett alla deltagare fick med sig ett pris som minne av årets Nepalträff.

Text Torbjörn Tingdal