Skip to content

Nepalträffar – Årsmöten

Sensommarträff i Vårdnäs 2024 med Årsmöte

Rapport kommer!

En innehållsrik sensommarträff i Vårdnäs 2023 med årsmöte

Vi kommo* från öst och väst, vi kommo från syd och nord till Vårdnäs i Östergötland. Vårdnäs – vad är det för namn, har kanske även du undrat över. Namnet kommer från fornnordiskans ’ward’ och betyder vakt eller vakthållning. Fullt förståeligt med tanke på kursgårdens läge: vackert inbäddad i frodig grönska på en upphöjd udde vid den åtta mil långa Kinda Kanal. En plats med flerhundraåriga anor: den vita 1700-tals kyrkan intill kursgården har kvar byggnadsdelar från 1200-talet! (*kommo är en gammal pluralform av verbet komma i preteritum)

I denna fridfulla miljö hade vi nepalentusiasterna åter samlats för att utbyta information och erfarenheter, och inte minst för att njuta av dofter och smaker från det nepalesiska köket.
Traditionsenligt påbörjades första dagen med presentationen av gästerna. Därefter fick vi en mjukstart av dagens gedigna program då Erik och Leon Basnet samtalade runt bilder från Nepal ur far-son perspektiv.

Årsmötet

Före årsmötet gottade vi oss med nybryggt kaffe och välkryddat te och minglade med nya och gamla bekanta, allt i vänlig, uppsluppen atmosfär.

Peter Högman valdes till mötesordförande. Han efterträder Katak Malla som föreningens ordförande. Katak har ingalunda lämnat styrelsen – han kvarstår som vår Nepalexpert eller ’föreningens Nepalambassadör’ om man föredrar den titeln. Övrigt blev det inga drastiska förändringar: de som redan ingått i styrelsen fortsätter att arbeta vidare. Ekonomin konstaterades vara stabil, och medlemsavgifterna får kvarstå på samma anspråkslösa nivå som tidigare.

Menskoppar - ett välbehövt projekt. Malin Emgård

En frekvent Nepalbesökare, Malin Emgård, befann sig på hemmaplan och kunde gästa oss i Vårdnäs. Vi fick lära oss hur betydelsefullt projektet är för Nepals kvinnor och flickor. Det finns mycket stigma och förbud runt menstruationen. Anledningen kan ha sitt ursprung i  kulturen eller religionen, men det finns även praktiska skäl. På grund av brist på pengar och tillgång till mensskydd används gamla hopvikta klädesplagg som ger otillräckligt skydd och är ohygieniska. Fortfarande stannar ca ¼ av flickorna hemma vid mensen och missar därmed upp till en fjärdedel av undervisningen. Menskopparna är av silikon och kan användas 5-10 år beroende på kvalitet. De ger bra skydd och är lätta att sköta – det räcker med en sköljning 2-3 gånger per dygn.  Priset ligger på 150 kr. Mer om projektet kan man läsa i Malins blogg här på vår hemsida. Om du är intresserad av att ge flickorna en tryggare tillvaro är du välkommen att sätta in en slant på föreningens plusgiro 649 52 42 – 7, märk bidraget med ’menskopp’.

Sångfågel från Himalaya – Tika Sevón Liljegren

Vi var stolta över att få presentera en inbjuden gäst för våra deltagare – Tika Sevón Liljegren. Hon har en gedigen lista på framgångar: medverkan i TV4-programmet ’Spårlöst’ 2014, vinnare av X Factor Finland (Idol) 2018, sommarpratare i finsk radio, en av finalisterna i finska Mello m.m. Hon kan konsten att charma sin publik med sprudlande glädje och energi, men har samtidigt en ödmjuk inställning till sina framgångar. Det mesta skyllde hon på att hon har haft tur, men allt hon åstadkommit hittills och det hon har framför sig kräver en hel del talang och skicklighet. Spontanitet och att vara orädd inför nya utmaningar har nog hjälpt henne längs vägen. För närvarande är hon programledare och manusförfattare för finlandssvensk variant av barnprogrammet Bolibompa på TV, och nästa år återvänder hon till sina rötter för att spela in en TV-serie om barnens situation i Nepal. Det ska bli mycket intressant att få följa i framtiden.

Tacksam eller upprörd – Peter Högman om adoptioner

Mer om adopterade och deras situation fick vi höra genom Peter Högman som gav oss det senaste beträffande arbetet runt internationella adoptioner. Ämnet har väckt livlig och stundtals hätsk debatt i media där man ifrågasatt huruvida en del adoptioner genomförts korrekt eller om barnen blivit stulna från sina biologiska föräldrar. Peter belyste problemet ur olika vinklar och visade bl.a. hur svårt det kan vara att få tillförlitlig information från ursprungsländerna.

De yngsta deltagarna

Glädjandes många småttingar hade följt med föräldrarna till träffen där de fick leka tillsammans med nya kompisar. De kunde delta i egna aktiviteter så som tipspromenad där alla blev vinnare och belönades med glass och nepalesiska armband i tyg. Förhoppningsvis finns det bland dem blivande eldsjälar som för föreningen vidare.

Middag med underhållning

För kvällens nepalmiddag ansvarade även i år krögarparet Kumar och Mithu från restaurang Himalaya i Göteborg. Professionellt tar de hand om hela proceduren och lagar underbara rätter anpassade till alla smakriktningar. Kött, kyckling, såser, grönsaksrätter, sallad – både med mildare och hetare kryddning.

För underhållningen stod Tika med sin fina röst och perfekta scennärvaro. Generöst bjöd hon oss på en urpremiär från sin kommande skiva – en berörande sång i samproduktion med sin sambo gitarristen Tomi West. Och när hon sen lockade oss att sjunga med i sin tolkning av ’Främling’ fick de allra yngsta inte bara spring utan även dans i benen.

 

Föreningens fadderverksamhet

Kerstin Björlin berättade om situationen på NCO (Nepal Children’s Organisation) och Tomas Ernlund om Maiti Nepal samt undertecknad om ungdomsverksamheten. Mer detaljerad information om dessa kan man läsa i höstens nummer av föreningens tidskrift NepalNytt.

Söndagens program erbjöd även oväntad dramatik. Vi fick oinbjudet besök av Sveriges farligaste djur som antastade en del av de yngsta deltagarna. Det blev skrik av smärta och stora tårar på släta barnkinder. Föräldrarna fick hastigt lämna Vårdnäs med sina gråtande barn. Vid städningen av lokalen i slutet av dagen bärgades inte mindre än sju lik. Getingar!
(Bi/geting – förorsakar 3 dödsfall per år, huggorm mindre än ett vart tionde år, björn två  under de senaste 100 åren. Källa: Tidningen Land)

Detta vill jag visa er – deltagarnas berättelser

En ny programpunkt som vi gärna vill upprepa vid flera träffar. Deltagarna ombads att ta med sig ett nepalesiskt föremål och berätta en story runt det. Vi var glädjandes nog några hugade som ställde upp och vi fick höra intressanta och informativa berättelser om saker som haft betydelse för ägaren. Särskilt minns vi Marie Schöns berättelse hur hon förlorade sin tro på jultomten, och det hände i Nepal.

Nepal av i dag – en kort nyhetsresumé.  Vilma Minkkinen Brandt

Sista programpunkten blev en kort sammanfattning av senaste nyheter i nepalesisk media. Vi fick veta att maoistledaren Mr Dahal (Prasanda) NCP-MC fortfarande innehar premiärministerposten. Mr Oli (CPN-UML) däremot har lämnat regeringen då han inte fick stöd för sin presidentkandidat. Mr Paudel från Nepali Congress blev vald i stället. Före valet i november 2022 hade Mr Dahal och Mr Oli kommit överens om att dela på premiärministerposten genom att ta halva tiden var.

 

Landets ekonomi präglas av en försiktig optimism. Det finns förhoppning om tillväxt både inom jordbruk och industri. Ett nytt avtal har ingåtts med Indien om import av konstgödsel, flera vattenkraftverk byggs för att höja elproduktionen och turismen beräknas snart ligga på samma nivå som före pandemin. Problem att ta itu med just nu är de stora och kostsamma skador som årets monsunregn förorsakat på infrastrukturen: broar, vägar och byggnader måste repareras. Monsunen har även skördat flera människoliv.

Ett annat stort problem att lösa är luftföroreningar. Dessa förkortar nepalesernas liv med 3 år i genomsnitt. Föroreningarna i luften anses vara farligare för människans hälsa än rökning eller högt blodtryck. Största orsaker är utsläpp från tegelbrännerier, sopbränning, avgaser samt eldning med kol och kodynga.

Utöver det gedigna programmet med intressanta ämnen hade vi tid att umgås med varandra, en nog så viktig anledning att ordna dessa träffar. Tusen tack till alla deltagare och föredragshållare! Nu ser vi framemot nästa träff, dvs vårträffen i Stockholmstrakten. Information om tid och plats meddelas senare.

Text: Vilma M. Brandt

Foto: Erik Basnet, Vilma M. Brandt och Johnny Leidegren

=============================================================

Årsmöte 2022

Vilken fest det blev!

Sverige-Nepalföreningens 30-årsjubileum gick av stapeln under helgen den 20-21 augusti i Vårdnäs utanför Linköping. Runt 50 personer, allt från småttingar till 70-plussare, deltog i festligheterna. Bland 70-plussare hade vi några som varit med att grunda föreningen och de flesta småttingarna var barnbarn till dessa. Gästerna hälsades välkomna enligt god nepalesisk sed: tika i pannan och en sjal runt halsen.

  Foto: Nina Ström

Vi startade högtidligt med nationalsången framför flaggan. Därefter blev det kaffe med jubileumstårta, bakad av den skicklige nepalesiske sockerbagaren Tek Rokka som driver restaurangen Jasons Choice i Västerhaninge.

Deltagarna fick följa med föreningens 30-åriga resa med koncentration på vad vi åstadkommit med de drygt 7 miljoner kronor som vi fått förtroendet för att förvalta och som vi överfört oavkortat till vår hjälpverksamhet i Nepal, bl.a. till sjukhusbygge i Thokarpa, skolhus i Aalamphu samt fadderverksamhet.

Det hade kommit in hälsningar och gratulationer till föreningen från våra systerorganisationer i de andra nordiska länderna samt från våra hjälpmottagare och medarbetare i Nepal, bl.a. från Mrs Koirala, CNN-hero 2010 och grundare av Maiti Nepal som mottog Barnens Nobelpris 2002.

Flera deltagare är adopterade från Nepal och berättade om sina upplevelser under sina återresor till födelselandet samt om erfarenheter av att söka sina rötter där.

Som aptitretare fick vi se bilder på typiska nepalesiska rätter och lära oss mer om dessa. De som så önskade kunde sedan delta i matlagningen av kvällens nepalimiddag under ledning av den eminente nepalesiske kocken Kumar och hans hustru Mithu, ägare till restaurang Himalaya i Göteborg.

Till middagen hade många klätt sig nepalesiskt. Att drapera sig i ett flera meter långt sarityg är ingen okomplicerad uppgift för den oinitierade, men det fanns hjälp att få.

Före middagen serverades en läskande bål med frukt- och bärsmak. Nu fylldes lokalen av spännande dofter – jubileumsmiddagen med nepalibuffé med både lamm, kyckling, ris, potatissallad och olika grönsaksrätter stod redo. Allt omsorgsfullt tillagat med en harmoni av kryddor.

Foto: Erik Basnet

En äkta nepalistämning infann sig med de rätta smakerna, dofterna, synintrycken och nu även med sång och musik. För kvällens underhållning hade vi bjudit in Vijaya, krögaren från restaurang Annapurna i Örebro. Han framförde med inlevelse både klassiska och modernare nepalesiska sånger som lockade till dans kvällen lång. Och även till sång: den populära låten ’Resham firiri’ hade tydligen flera lärt sig under sina besök i Nepal och kunde glatt sjung med i texten, åtminstone i refrängen.

 

På söndag stod föreningens årsmöte i programmet samt information om den senaste utvecklingen i Nepal. Efter en kort frågestund var det dags att avsluta helgens aktiviteter och börja se framemot ett återseende under tiharfirandet i Stockholmstrakten den 19:e november.

Ett varmt tack till alla deltagare som förgyllde tillställningen med sin närvaro!

Text: Vilma M. Brandt

=============================================================

Nepalträff i Vårdnäs 18-19 september 2021

Äntligen ett fysiskt möte om än med Coronarestriktioner! Föreningens något försenade årsmöte hölls som vanligt i Vårdnäs söder om Linköping. Cirka 25 medlemmar deltog fysiskt och ytterligare fem via webben.

Träffen började med föreningens årsmöte där styrelsen beviljades ansvarsfrihet och omvaldes för kommande verksamhetsår. Verksamhetsplaner och budgetar godkändes, och föreningens ekonomi ser ut att resultera i mindre överskott varje år. Föreningens egen ekonomi är dock betydligt mindre än fadderverksamhetens där vi överför mer än 300 tkr varje år till Maiti Nepal, NCO och ungdomsverksamheten. Faddrarnas bidrag går som alltid oavkortat till Nepal. De administrativa kostnaderna betalas av föreningen.

När årsmötet avslutats blev det presentationer av ett antal olika verksamheter i Nepal.

Marieann Högman berättade om sitt forskningsprojekt om KOL i Pokharaområdet i Nepal. Förekomsten av KOL ökar med rökning och med dåligt ventilerade bostäder. Generellt är de sammanvägda besvären betydligt värre i Nepal än i Sverige trots att medelåldern är cirka 10 år lägre. Marieanne har fått närmare 300 tkr från Uppsala Universitet för vidare studier i ämnet.

 

Marie Schön berättade sedan om olika organisationers arbete i Nepal. Nepals vänner har arbetat med återuppbyggnad av skolor och utbildning av lärare och även med rökfria spisar. WaterAID arbetar med bygge av pumphus och framdragning av vatten. IM arbetar med att utbilda kvinnor i egenföretagande och vävning. Livlina Nepal har bidragit med utrustning till sjukhusen i Tansen och Bhandar. Build Up Nepal har haft en viktig roll i återuppbyggnadsarbetet i Nepal med hjälp av jordtegelstenar. Föreningen Gatubarn i Nepal arbetar framför allt med utbildning och utbildar nu även barnmorskor. Skogsresor tar med skogsmänniskor från Sverige till olika skogsprojekt runt om i världen och bidrar bland annat med vattenreningsutrustning i Nepal.

Malin Emgård redogjorde för vad som hänt med vårt sjukhusprojekt i Thokarpa. Sjukhuset och personalbostaden är i princip klart men Covidpandemin som även drabbat Thokarpa har försenat öppningen. EK EK Paila (EEP)är ny samarbetspartner efter KMC (Kathmandu Medical College) vad gäller den medicinska delen. EEP har gjort det möjligt med akut medicinsk hjälp i Thokarpa för att kunna hantera Covid med komplikationer i hemmet med hjälp av färdigpaketerade medicinpaket. Läkare har nu anställts för att kunna erbjuda medicinska undersökningar i det nya sjukhuset och man har fått dit syrgastuber och enklare labutrustning. Inköp pågår av portabelt ultraljud och röntgen. Föreningens engagemang har också lett till att det byggts 120 privata hus med jordtegelstenar i byn.

Malin berättade också om det menskoppsprojekt som hon och andra samarbetspartners bedrivit i Thokarpa. Projektet har fått ett gott mottagande i byn och lett till att man nu går vidare med en större grupp. Mer information om detta kommer i kommande nummer av Nepal-Nytt. Framstegen i Thokarpa kan också följas i Malins blogg under adressen www.sverigenepal.se/bygga-vardcentral

På kvällen fick vi återigen njuta av nepalesisk mat, tillagad av Kumar och hans fru Mithu från restaurang Himalaya i Göteborg. För många av oss är detta höjdpunkten på nepalträffen, när vi får njuta av dal bath, alu achar och mycket annat.

 

Dag två inleddes med frukost och sedan följde ytterligare information om föreningens verksamhet. Anna Schulte berättade om Maiti Nepal där föreningen för närvarande har faddrar för 73 barn. Mrs Koirala, Maiti Nepals grundare, deltar åter i verksamheten i större utsträckning.

Ungdomsverksamheten presenterades av Vilma M. Brandt. Målet med verksamheten är att bygga en bro mellan livet på institution och livet i samhället och hjälpa ungdomarna över den bron. Föreningen bidrar med utbildning och boende på hostel eller motsvarande. Där får ungdomarna råd och stöd av äldre ungdomar och vuxna som kan lära dem hur samhället fungerar. Finansieringen sker framför allt med fadderbidrag och gåvor till barnfonden.

Vaccinationerna i Nepal har kommit igång och per 14 september var 19% av befolkningen vaccinerade. Men det finns stora utmaningar i att hålla reda på vilka som fått vaccination och vilka som står på tur. I Thokarpa är redan 40% vaccinerade.

Vilma berättade också om Nepals ekonomi och att Nepal är ett av de minst industrialiserade länderna i världen där cirka 70 - 80% av befolkningen lever på jordbruk. Landet har världens högsta kapacitet av vattenkraft per invånare men den är inte utbyggd. Tillverkningsindustrin är tillbaka på nästan samma nivå som före pandemin, men turismen är fortfarande hårt drabbad.

Den politiskt instabila situationen i Nepal kvarstår. Efter diverse förtroendeomröstningar i parlamentet har Mr Deuba från Nepali Congress blivit ny premiärminister i en regering där både kommunister och maoister ingår. Nästa parlamentsval hålls 2022. Nepal fortsätter balansgången mellan Kina och Indien där framför allt Kina försöker öka sitt inflytande i landet. Men den utbredda korruptionen leder till att få åtgärder för att förbättra situationen för befolkningen verkligen kommer igång. Därför känns det extra skönt att veta att sjukhuset i Thokarpa kunnat komma till stånd utan att några medel gått till sådant.

De flesta deltagarna var ense om att det var ett trevligt möte och ett kärt återseende efter Corona­pandemin, även om vi höll avstånd mellan borden och försökte följa de nu betydligt mildare restriktionerna.

Text o bild Torbjörn Tingdal

Årsmöte och nyårsfirande i Vårdnäs 13-14 april

Nepalföreningen har hållit sin traditionella vårträff i Vårdnäs utanför Linköping och samtidigt passat på att fira in Nepals nyår som inföll klockan 20:15 svensk tid på lördagskvällen. Numera är det år 2076 i Nepal enligt landets officiella kalender, Bikram Sambat.

Bland de cirka 30 närvarande på träffen fanns förutom största delen av styrelsen även några adopterade från Nepal med och utan familjer, ett antal faddrar och nepalresenärer samt några nepaleser.

Vi välkomnades av ett soligt men något kallt östgötaväder, och efter välkomsttal och presentation av deltagarna intog vi vår medhavda lunch i möteslokalen. Därefter hölls föreningens årsmöte, och vi konstaterade att föreningens ekonomi gett ett litet överskott även för 2018 och att vi under året överfört närmare en halv miljon kronor till våra fadder- och projektverksamheter i Nepal. Eftersom föreningens ekonomi och verksamhet befanns vara i god ordning beviljades styrelsen ansvarsfrihet. De styrelseledamöter vars mandattid gått ut blev alla omvalda.

Vi hade en kort diskussion om medlemstidningen Nepal-Nytt och kostnaden för och distributionen av denna. Tidningen utgör en betydande del av föreningens kostnader men samtidigt är det ofta en välkommen påminnelse om föreningens existens var gång den trillar ner i brevlådan. Det kom förslag på att den inte skall skickas med post utan i stället distribueras elektroniskt. Styrelsen fick i uppdrag att komma med förslag om detta vid nästa årsmöte.

Efter en stunds kaffepaus berättade sedan Vilma om det nepalesiska nyåret och de olika kalendrar som förkommer i Nepal. Förutom Nepals nyår firas även newarernas nyår, det tibetanska nyåret och vårt eget gregorianska nyår. Firandet är dock inte lika utbrett som firandet av nyåret i väst men i en del städer och byar blandas firandet med inslag av religiösa processioner och dragkamp mellan olika grupper.

Därefter berättade Rukmani Dhital om hur det var att växa upp och leva på Bal Mandir i Naxal och på NGCC under 1990- och 2000-talet. Hon är konstnär och lärare i detta ämne och har bland annat varit på utbildning i Nederländerna och haft flera utställningar av sin konst. För tillfället har hon fått lägga målandet åt sidan och ägnar sig på heltid åt att undervisa och att ta hand om sin familj med två småbarn. Hennes svenska faddrar hade bjudit in henne till vårträffen, och vi fick ett intressant föredrag om hennes uppväxt och utbildning.

Till sist denna eftermiddag berättade Peter om sin och familjens resa tillbaka till Nepal under jullovet 2018-2019. Han hann förutom Kathmandu även med att besöka sitt tidigare barnhem i Panchkal och utflykter till Tanzen och Chitwan. I Panchkal träffade han också en av de personer som var där innan han adopterades till Nepal.

 

Till kvällens firande och måltid klädde många av deltagarna upp sig i nepalesiska kläder och ett antal herrar hade den traditionella topin på huvudet. Efter mingel och cocktails med nepalesiskt tilltugg skålade vi in det nya året, och några skickade nyårshälsningar till sina vänner. För årets nepalmiddag ansvarade Kumar och hans fru Mittu från Göteborg. De driver ett par restauranter med Nepalmat i Göteborg och såg till att måltiden blev en kulinarisk högtid med dal bhat, pakhora, kyckling, lamm, grönsaker och mycket annat. Kvällen blev också ganska sen innan firandet tagit slut.

Efter frukosten på söndagen berättade Anna om Maiti Nepals historia och utveckling. Sverige- Nepalföreningen var en av de första som stöttade Maiti Nepal, som nu vuxit och driver verksamhet i ett helt kvarter. Förutom att ta hand om traffickingoffer och arbeta med trafficking prevention driver de även skolor och ser till att HIV-smittade får vård och bromsmediciner. Mrs Koirala, som startat och byggt upp verksamheten, är nu en välkänd person i Nepal. Hon har för tillfället fått lämna över ansvaret till sin mångårige assist Bishwo Khadka, eftersom hon blivit utsedd till provinsguvernör för ett av Nepals sju nya distrikt som bland annat omfattar Kathmandudalen.

Sedan var det åter dags för Vilma, denna gång för att berätta om den politiska situationen i Nepal, där den regerande vänsterkoalitionen tycks kunna hålla samman medan det gamla maktpartiet Nepali Congress fått en mer undanskymd roll. Just nu försöker Kina få mer inflytande över Nepal bland annat genom handelsavtal och att bygga infrastruktur som en järnväg genom Himalaya. Många anser att Indien använt otillbehörliga medel som gränsblockaden strax efter jordbävningen för att försöka behålla sitt inflytande i Nepal, och att man även stödjer den nya våldsbejakande maoistgerillan, en utbrytargrupp ur vänsteralliansen.

Slutligen berättade Malin om Thokarpa och hur byggprojektet och andra hälsobefrämjande projekt i området fortskrider. Hälsocentralen håller på att växa från den ursprungliga envåningsbyggnaden som Sverige-Nepalföreningen garanterat till en sjukhusliknande trevåningsbyggnad med alltmer statligt stöd till finansiering och framtida drift. Bland annat håller man på att färdigställa ett nytt vattenförsörjningssystem som även de privathus som nu byggs med jordtegelstenar skall kunna utnyttja. Föreningen håller nu på att undersöka om vi kan få fram tillräckligt med finansiellt stöd för att även kunna inkludera en tandläkarmottagning i det framtida sjukhuset. Byns satsningar ses alltmer som en modell för andra byar, och man har redan haft ett antal besök för att vidareförmedla kunskaperna från Thokarpa till andra orter.

I samband med lunchen avslutades årets möte. Vi hälsar alla varmt välkomna till nästa vårträff som kommer att äga rum i Vårdnäs den 25-26 april 2020.

Text: Torbjörn Tingdal

Foto: Johnny Leidegren

Årsträffen i Vårdnäs 2018

När vitsipporna slagit ut och humlorna börjat surra brukar det vara dags för föreningens årsträff.

Vårdnäs ger en fin inramning för tillställningen: vackert inbäddat i grönskan vid en glittrande insjö. Personalen tycks också ha öga för det sköna vilket märks både vid matbordet och dekorationerna i lokalerna.

Programmet erbjöd en hel del information av mycket varierande slag, men även utrymme för umgänge. I år var deltagarna på lördagens årsmöte tacknämligt aktiva: styrelsen fick många relevanta frågor och goda förslag. Styrelsens sammansättning blev oförändrad, likaså medlemsavgiften. Till vår glädje kunde vi också konstatera att den nedgående trenden i medlemsantal nu vänt då flera nya medlemmar anslutit sig.

I år fick vi också njuta av konst med stark nepalesisk anknytning då Kristina Malla ställde ut sina verk i möteslokalen. De skickligt gjorda teckningarna och tänkvärda installationerna fick ytterligare liv då konstnärinnan själv berättade om sina tankar bakom verken som gav anledning till eftertanke.

Anna Schulte, vår engagerade fadderombud för Maiti Nepal, berättade i sin presentation att hon nått hundrabarnsgränsen, dvs drygt 100 barn har nu svenska faddrar.

Kerstin Björlin redogjorde för föreningens projekt i Thokarpa där hälsocentralen nu sakteligen börjat ta form. Det är spännande att få följa utvecklingen hela vägen från de första ritningarna till färdigt bygge där sjukvård för lokalbefolkningen kan bedrivas. Läs bloggen om Thokarpa: http://www.sverigenepal.se/bygga-vardcentral/

Glansiga i ögonen blev vi lite till mans då Ingrid Holm berättade om de komplicerade turerna att få ett nepalesiskt fotbollslag till Gothia Cup. Lagledaren Chhakra hade vuxit upp på barnhemmet Bal Mandir i Kathmandu och varit Ingrids fadderpojke sedan barnsben. Nu kunde de träffas för första gången på svensk mark.

Ordförande Katak Malla och undertecknad redogjorde om situationen i dagens Nepal ur olika perspektiv med tyngdpunkten på fjolårets val.

Som traditionen påbjuder fick vi njuta av smakrik nepalesisk middag tillagad av vår egen kock, Prabesh med stab.

Nästa år kommer årsträffen sammanfalla med firandet av nepalesiskt nyår som infaller i mitten av april (13-14 april). Värt att notera i kalendern redan nu!

Text: Vilma M. Brandt

Foto: Johnny Leidegren, Vilma M. Brandt

Årsträffen i Vårdnäs 2016

vardsnas

Så var det dags igen att hissa ”dubbeltriangelflaggan” i topp till tonerna av nationalhymnen och styra tankarna mot Himalaya. Fantastiskt att hinna möta ett land från så många olika vinklar under en träff på drygt 24 timmar.

Vårdnäs 2016 flagghissning

Själva årsmötet flöt friktionsfritt denna gång: inga avgångar i styrelsen hade aviserats och även medlemsavgiften fick bli oförändrad.

Efter några klunkar nepali chai var det dags för första turen upp i bergen. Malin Emgård gav oss utförlig information i ord och bild. Hur bygger man en enklare vårdcentral uppe i bergen? Hur kan man hålla kostnaderna nere? Vad krävs det för tillstånd? Vem ska bedriva verksamheten i framtiden? Dessa frågor och många fler fick vi svar på då den ena bilden efter den andra projicerades på duken och byn Thokarpa blev bekant för oss.

De glada kockarna

De glada kockarna

Nu stod han redan där i sin topi, vår eminente nepalkock Prabesh, och dirigerade sina medhjälpare i köket och initierade dem i det nepalesiska kökets hemligheter. Det skulle skalas, hackas, kokas, stekas, friteras och - viktigast av allt – kryddas! Ansträngningarna resulterade i en harmonisk komposition av exotiska smaker. Förföriska dofter spreds över lokalen och luktminnet lockade fram allt starkare nepalminnen.

Långbordet dukades, levande ljus och rökelse tändes och en gemytlig atmosfär sänkte sig över middagsbordet. Nepalerfarenheter utbyttes och nya bekantskap knöts – till allas glädje hade en del nya medlemmar anslutit sig till den trogna skaran.

Uppklädda middagsgäster

Uppklädda middagsgäster

Till efterrätt serverades ytterligare information om föreningens hjälpprojekt. Anna Schulte berättade om fadderverksamheten som numera omfattar närmare ett hundra barn på Maiti Nepal. Jan Björlin i sin tur upplyste om situationen på Bal Mandir/NCO och undertecknad visade nyanlända bilder från skolprojektet i Thamibyn i det jordbävningsdrabbade Dolokha distriktet. Byns präst har nu genomfört en ”puja” (religiös ceremoni) där en höna offrades till gudarna. Därefter kunde den första grundstenen till skolbygget läggas.

På söndag fick vi veta mer om livet efter jordbävningen samt svårigheterna under blockaden. Jan Björlin hade fångat på bild hur kathmanduborna köade till inköp av både bensin och hushållsgas.

Till slut fick vi höja blicken mot de vita topparna – det blev dags för en tur i bergen. Vår kassör, Kerstin Björlin, tycks ha fått smak för höga höjder: på en av bilderna fick vi se henne posera i täckjacka med självaste Everest i bakgrunden!

Nepalbilden hade inte blivit komplett utan Katak Mallas beskrivning av turerna före och efter den nya konstitutionen som trädde i kraft i fjol. Katak följer dagligen situationen i Nepal via nätet och är väl insatt i händelserna och kan genom sina kontakter ge även intressant insider information.

Vi som deltog i år tyckte att helgen blev synnerligen lyckad. En bidragande faktor var utan tvekan även miljön. Vårdnäs är ett utmärkt ställe att träffas på: fina lokaler, mycket vällagad mat och en underbar, lummig natur runtomkring.

Tack alla för en informativ och inspirerande nepalhelg i trevlig atmosfär!

Text: Vilma Brandt, bild Anna Schulte och Vilma Brandt.
Publicerad 2016-05-27

===================================================================

Nepalträff 2015 - Vårdnäs

 

Årets Nepalträff och samtidigt Sverige-Nepalföreningens årsmöte hölls i Vårdnäs söder om Linköping 9-10 maj. Vi var närmare trettio deltagare som samlades och fick njuta av nepalesisk mat och många intressanta föredrag.

Årsmöte 2015Naturligtvis handlade mycket om jordbävningen i Nepal och vad Sverige Nepal föreningen kan göra för att hjälpa. Hittills har vi samlat in över 100.000 kronor och vi har gett våra ombud i Nepal befogenheter att direkt bidra till medicinsk vård och nödhjälp med bostäder åt de ungdomar föreningen sponsrar. Dessutom beslöt vi att ge ett bidrag på 30.000 kronor till en medicinsk hjälpinsats som utgår från Universitetssjukhuset i Linköping och deras samarbetspartner Katmandu Medical College. Tanken är att vi bl.a. skall erbjuda Health Camps i mer avlägsna bergsområden och hjälpa till med återuppbyggnaden av några av de Health Posts som drabbats av jordbävningen.

En av talarna på mötet, Kamal Ghimire, har via Sverige Nepal Föreningen fått hjälp med sin utbildning i Public Health. Han har arbetat flera år vid sådana avlägsna Health Posts i västra Nepal och har naturligtvis mycket kunskap och kontakter att bidra med. Mer information om vårt hjälpprojekt kommer att läggas ut på vår hemsida. Fortsätt gärna att ge bidrag till detta via postgirokontot för föreningens barnfond (Plusgiro 649 52 42-7, märk med Jordbävning)

På årsmötet beslutades att förstärka styrelsen med ytterligare två personer för att kunna fördela arbetat jämnare inom föreningen. De två som valdes in i styrelsen var Vilma Minkkinen Brandt och Torbjörn Tingdal som båda tidigare varit aktiva i föreningen. Dessutom valdes  Johnny Leidegren in som adjungerad styrelseledamot och ny webbredaktör.