Skip to content

Nepalträffar – Årsmöten

Årsträffen i Vårdnäs 2018

När vitsipporna slagit ut och humlorna börjat surra brukar det vara dags för föreningens årsträff.

Vårdnäs ger en fin inramning för tillställningen: vackert inbäddat i grönskan vid en glittrande insjö. Personalen tycks också ha öga för det sköna vilket märks både vid matbordet och dekorationerna i lokalerna.

Programmet erbjöd en hel del information av mycket varierande slag, men även utrymme för umgänge. I år var deltagarna på lördagens årsmöte tacknämligt aktiva: styrelsen fick många relevanta frågor och goda förslag. Styrelsens sammansättning blev oförändrad, likaså medlemsavgiften. Till vår glädje kunde vi också konstatera att den nedgående trenden i medlemsantal nu vänt då flera nya medlemmar anslutit sig.

I år fick vi också njuta av konst med stark nepalesisk anknytning då Kristina Malla ställde ut sina verk i möteslokalen. De skickligt gjorda teckningarna och tänkvärda installationerna fick ytterligare liv då konstnärinnan själv berättade om sina tankar bakom verken som gav anledning till eftertanke.

Anna Schulte, vår engagerade fadderombud för Maiti Nepal, berättade i sin presentation att hon nått hundrabarnsgränsen, dvs drygt 100 barn har nu svenska faddrar.

Kerstin Björlin redogjorde för föreningens projekt i Thokarpa där hälsocentralen nu sakteligen börjat ta form. Det är spännande att få följa utvecklingen hela vägen från de första ritningarna till färdigt bygge där sjukvård för lokalbefolkningen kan bedrivas. Läs bloggen om Thokarpa: http://www.sverigenepal.se/bygga-vardcentral/

Glansiga i ögonen blev vi lite till mans då Ingrid Holm berättade om de komplicerade turerna att få ett nepalesiskt fotbollslag till Gothia Cup. Lagledaren Chhakra hade vuxit upp på barnhemmet Bal Mandir i Kathmandu och varit Ingrids fadderpojke sedan barnsben. Nu kunde de träffas för första gången på svensk mark.

Ordförande Katak Malla och undertecknad redogjorde om situationen i dagens Nepal ur olika perspektiv med tyngdpunkten på fjolårets val.

Som traditionen påbjuder fick vi njuta av smakrik nepalesisk middag tillagad av vår egen kock, Prabesh med stab.

Nästa år kommer årsträffen sammanfalla med firandet av nepalesiskt nyår som infaller i mitten av april (13-14 april). Värt att notera i kalendern redan nu!

Text: Vilma M. Brandt

Foto: Johnny Leidegren, Vilma M. Brandt

Årsträffen i Vårdnäs 2016

vardsnas

Så var det dags igen att hissa ”dubbeltriangelflaggan” i topp till tonerna av nationalhymnen och styra tankarna mot Himalaya. Fantastiskt att hinna möta ett land från så många olika vinklar under en träff på drygt 24 timmar.

Vårdnäs 2016 flagghissning

Själva årsmötet flöt friktionsfritt denna gång: inga avgångar i styrelsen hade aviserats och även medlemsavgiften fick bli oförändrad.

Efter några klunkar nepali chai var det dags för första turen upp i bergen. Malin Emgård gav oss utförlig information i ord och bild. Hur bygger man en enklare vårdcentral uppe i bergen? Hur kan man hålla kostnaderna nere? Vad krävs det för tillstånd? Vem ska bedriva verksamheten i framtiden? Dessa frågor och många fler fick vi svar på då den ena bilden efter den andra projicerades på duken och byn Thokarpa blev bekant för oss.

De glada kockarna

De glada kockarna

Nu stod han redan där i sin topi, vår eminente nepalkock Prabesh, och dirigerade sina medhjälpare i köket och initierade dem i det nepalesiska kökets hemligheter. Det skulle skalas, hackas, kokas, stekas, friteras och - viktigast av allt – kryddas! Ansträngningarna resulterade i en harmonisk komposition av exotiska smaker. Förföriska dofter spreds över lokalen och luktminnet lockade fram allt starkare nepalminnen.

Långbordet dukades, levande ljus och rökelse tändes och en gemytlig atmosfär sänkte sig över middagsbordet. Nepalerfarenheter utbyttes och nya bekantskap knöts – till allas glädje hade en del nya medlemmar anslutit sig till den trogna skaran.

Uppklädda middagsgäster

Uppklädda middagsgäster

Till efterrätt serverades ytterligare information om föreningens hjälpprojekt. Anna Schulte berättade om fadderverksamheten som numera omfattar närmare ett hundra barn på Maiti Nepal. Jan Björlin i sin tur upplyste om situationen på Bal Mandir/NCO och undertecknad visade nyanlända bilder från skolprojektet i Thamibyn i det jordbävningsdrabbade Dolokha distriktet. Byns präst har nu genomfört en ”puja” (religiös ceremoni) där en höna offrades till gudarna. Därefter kunde den första grundstenen till skolbygget läggas.

På söndag fick vi veta mer om livet efter jordbävningen samt svårigheterna under blockaden. Jan Björlin hade fångat på bild hur kathmanduborna köade till inköp av både bensin och hushållsgas.

Till slut fick vi höja blicken mot de vita topparna – det blev dags för en tur i bergen. Vår kassör, Kerstin Björlin, tycks ha fått smak för höga höjder: på en av bilderna fick vi se henne posera i täckjacka med självaste Everest i bakgrunden!

Nepalbilden hade inte blivit komplett utan Katak Mallas beskrivning av turerna före och efter den nya konstitutionen som trädde i kraft i fjol. Katak följer dagligen situationen i Nepal via nätet och är väl insatt i händelserna och kan genom sina kontakter ge även intressant insider information.

Vi som deltog i år tyckte att helgen blev synnerligen lyckad. En bidragande faktor var utan tvekan även miljön. Vårdnäs är ett utmärkt ställe att träffas på: fina lokaler, mycket vällagad mat och en underbar, lummig natur runtomkring.

Tack alla för en informativ och inspirerande nepalhelg i trevlig atmosfär!

Text: Vilma Brandt, bild Anna Schulte och Vilma Brandt.
Publicerad 2016-05-27

===================================================================

Nepalträff 2015 - Vårdnäs

 

Årets Nepalträff och samtidigt Sverige-Nepalföreningens årsmöte hölls i Vårdnäs söder om Linköping 9-10 maj. Vi var närmare trettio deltagare som samlades och fick njuta av nepalesisk mat och många intressanta föredrag.

Årsmöte 2015Naturligtvis handlade mycket om jordbävningen i Nepal och vad Sverige Nepal föreningen kan göra för att hjälpa. Hittills har vi samlat in över 100.000 kronor och vi har gett våra ombud i Nepal befogenheter att direkt bidra till medicinsk vård och nödhjälp med bostäder åt de ungdomar föreningen sponsrar. Dessutom beslöt vi att ge ett bidrag på 30.000 kronor till en medicinsk hjälpinsats som utgår från Universitetssjukhuset i Linköping och deras samarbetspartner Katmandu Medical College. Tanken är att vi bl.a. skall erbjuda Health Camps i mer avlägsna bergsområden och hjälpa till med återuppbyggnaden av några av de Health Posts som drabbats av jordbävningen.

En av talarna på mötet, Kamal Ghimire, har via Sverige Nepal Föreningen fått hjälp med sin utbildning i Public Health. Han har arbetat flera år vid sådana avlägsna Health Posts i västra Nepal och har naturligtvis mycket kunskap och kontakter att bidra med. Mer information om vårt hjälpprojekt kommer att läggas ut på vår hemsida. Fortsätt gärna att ge bidrag till detta via postgirokontot för föreningens barnfond (Plusgiro 649 52 42-7, märk med Jordbävning)

På årsmötet beslutades att förstärka styrelsen med ytterligare två personer för att kunna fördela arbetat jämnare inom föreningen. De två som valdes in i styrelsen var Vilma Minkkinen Brandt och Torbjörn Tingdal som båda tidigare varit aktiva i föreningen. Dessutom valdes  Johnny Leidegren in som adjungerad styrelseledamot och ny webbredaktör.