Skip to content

Nepalträffar – Årsmöten

Årsmöte och nyårsfirande i Vårdnäs 13-14 april

Nepalföreningen har hållit sin traditionella vårträff i Vårdnäs utanför Linköping och samtidigt passat på att fira in Nepals nyår som inföll klockan 20:15 svensk tid på lördagskvällen. Numera är det år 2076 i Nepal enligt landets officiella kalender, Bikram Sambat.

Bland de cirka 30 närvarande på träffen fanns förutom största delen av styrelsen även några adopterade från Nepal med och utan familjer, ett antal faddrar och nepalresenärer samt några nepaleser.

Vi välkomnades av ett soligt men något kallt östgötaväder, och efter välkomsttal och presentation av deltagarna intog vi vår medhavda lunch i möteslokalen. Därefter hölls föreningens årsmöte, och vi konstaterade att föreningens ekonomi gett ett litet överskott även för 2018 och att vi under året överfört närmare en halv miljon kronor till våra fadder- och projektverksamheter i Nepal. Eftersom föreningens ekonomi och verksamhet befanns vara i god ordning beviljades styrelsen ansvarsfrihet. De styrelseledamöter vars mandattid gått ut blev alla omvalda.

Vi hade en kort diskussion om medlemstidningen Nepal-Nytt och kostnaden för och distributionen av denna. Tidningen utgör en betydande del av föreningens kostnader men samtidigt är det ofta en välkommen påminnelse om föreningens existens var gång den trillar ner i brevlådan. Det kom förslag på att den inte skall skickas med post utan i stället distribueras elektroniskt. Styrelsen fick i uppdrag att komma med förslag om detta vid nästa årsmöte.

Efter en stunds kaffepaus berättade sedan Vilma om det nepalesiska nyåret och de olika kalendrar som förkommer i Nepal. Förutom Nepals nyår firas även newarernas nyår, det tibetanska nyåret och vårt eget gregorianska nyår. Firandet är dock inte lika utbrett som firandet av nyåret i väst men i en del städer och byar blandas firandet med inslag av religiösa processioner och dragkamp mellan olika grupper.

Därefter berättade Rukmani Dhital om hur det var att växa upp och leva på Bal Mandir i Naxal och på NGCC under 1990- och 2000-talet. Hon är konstnär och lärare i detta ämne och har bland annat varit på utbildning i Nederländerna och haft flera utställningar av sin konst. För tillfället har hon fått lägga målandet åt sidan och ägnar sig på heltid åt att undervisa och att ta hand om sin familj med två småbarn. Hennes svenska faddrar hade bjudit in henne till vårträffen, och vi fick ett intressant föredrag om hennes uppväxt och utbildning.

Till sist denna eftermiddag berättade Peter om sin och familjens resa tillbaka till Nepal under jullovet 2018-2019. Han hann förutom Kathmandu även med att besöka sitt tidigare barnhem i Panchkal och utflykter till Tanzen och Chitwan. I Panchkal träffade han också en av de personer som var där innan han adopterades till Nepal.

 

Till kvällens firande och måltid klädde många av deltagarna upp sig i nepalesiska kläder och ett antal herrar hade den traditionella topin på huvudet. Efter mingel och cocktails med nepalesiskt tilltugg skålade vi in det nya året, och några skickade nyårshälsningar till sina vänner. För årets nepalmiddag ansvarade Kumar och hans fru Mittu från Göteborg. De driver ett par restauranter med Nepalmat i Göteborg och såg till att måltiden blev en kulinarisk högtid med dal bhat, pakhora, kyckling, lamm, grönsaker och mycket annat. Kvällen blev också ganska sen innan firandet tagit slut.

Efter frukosten på söndagen berättade Anna om Maiti Nepals historia och utveckling. Sverige- Nepalföreningen var en av de första som stöttade Maiti Nepal, som nu vuxit och driver verksamhet i ett helt kvarter. Förutom att ta hand om traffickingoffer och arbeta med trafficking prevention driver de även skolor och ser till att HIV-smittade får vård och bromsmediciner. Mrs Koirala, som startat och byggt upp verksamheten, är nu en välkänd person i Nepal. Hon har för tillfället fått lämna över ansvaret till sin mångårige assist Bishwo Khadka, eftersom hon blivit utsedd till provinsguvernör för ett av Nepals sju nya distrikt som bland annat omfattar Kathmandudalen.

Sedan var det åter dags för Vilma, denna gång för att berätta om den politiska situationen i Nepal, där den regerande vänsterkoalitionen tycks kunna hålla samman medan det gamla maktpartiet Nepali Congress fått en mer undanskymd roll. Just nu försöker Kina få mer inflytande över Nepal bland annat genom handelsavtal och att bygga infrastruktur som en järnväg genom Himalaya. Många anser att Indien använt otillbehörliga medel som gränsblockaden strax efter jordbävningen för att försöka behålla sitt inflytande i Nepal, och att man även stödjer den nya våldsbejakande maoistgerillan, en utbrytargrupp ur vänsteralliansen.

Slutligen berättade Malin om Thokarpa och hur byggprojektet och andra hälsobefrämjande projekt i området fortskrider. Hälsocentralen håller på att växa från den ursprungliga envåningsbyggnaden som Sverige-Nepalföreningen garanterat till en sjukhusliknande trevåningsbyggnad med alltmer statligt stöd till finansiering och framtida drift. Bland annat håller man på att färdigställa ett nytt vattenförsörjningssystem som även de privathus som nu byggs med jordtegelstenar skall kunna utnyttja. Föreningen håller nu på att undersöka om vi kan få fram tillräckligt med finansiellt stöd för att även kunna inkludera en tandläkarmottagning i det framtida sjukhuset. Byns satsningar ses alltmer som en modell för andra byar, och man har redan haft ett antal besök för att vidareförmedla kunskaperna från Thokarpa till andra orter.

I samband med lunchen avslutades årets möte. Vi hälsar alla varmt välkomna till nästa vårträff som kommer att äga rum i Vårdnäs den 25-26 april 2020.

Text: Torbjörn Tingdal

Foto: Johnny Leidegren

Årsträffen i Vårdnäs 2018

När vitsipporna slagit ut och humlorna börjat surra brukar det vara dags för föreningens årsträff.

Vårdnäs ger en fin inramning för tillställningen: vackert inbäddat i grönskan vid en glittrande insjö. Personalen tycks också ha öga för det sköna vilket märks både vid matbordet och dekorationerna i lokalerna.

Programmet erbjöd en hel del information av mycket varierande slag, men även utrymme för umgänge. I år var deltagarna på lördagens årsmöte tacknämligt aktiva: styrelsen fick många relevanta frågor och goda förslag. Styrelsens sammansättning blev oförändrad, likaså medlemsavgiften. Till vår glädje kunde vi också konstatera att den nedgående trenden i medlemsantal nu vänt då flera nya medlemmar anslutit sig.

I år fick vi också njuta av konst med stark nepalesisk anknytning då Kristina Malla ställde ut sina verk i möteslokalen. De skickligt gjorda teckningarna och tänkvärda installationerna fick ytterligare liv då konstnärinnan själv berättade om sina tankar bakom verken som gav anledning till eftertanke.

Anna Schulte, vår engagerade fadderombud för Maiti Nepal, berättade i sin presentation att hon nått hundrabarnsgränsen, dvs drygt 100 barn har nu svenska faddrar.

Kerstin Björlin redogjorde för föreningens projekt i Thokarpa där hälsocentralen nu sakteligen börjat ta form. Det är spännande att få följa utvecklingen hela vägen från de första ritningarna till färdigt bygge där sjukvård för lokalbefolkningen kan bedrivas. Läs bloggen om Thokarpa: http://www.sverigenepal.se/bygga-vardcentral/

Glansiga i ögonen blev vi lite till mans då Ingrid Holm berättade om de komplicerade turerna att få ett nepalesiskt fotbollslag till Gothia Cup. Lagledaren Chhakra hade vuxit upp på barnhemmet Bal Mandir i Kathmandu och varit Ingrids fadderpojke sedan barnsben. Nu kunde de träffas för första gången på svensk mark.

Ordförande Katak Malla och undertecknad redogjorde om situationen i dagens Nepal ur olika perspektiv med tyngdpunkten på fjolårets val.

Som traditionen påbjuder fick vi njuta av smakrik nepalesisk middag tillagad av vår egen kock, Prabesh med stab.

Nästa år kommer årsträffen sammanfalla med firandet av nepalesiskt nyår som infaller i mitten av april (13-14 april). Värt att notera i kalendern redan nu!

Text: Vilma M. Brandt

Foto: Johnny Leidegren, Vilma M. Brandt

Årsträffen i Vårdnäs 2016

vardsnas

Så var det dags igen att hissa ”dubbeltriangelflaggan” i topp till tonerna av nationalhymnen och styra tankarna mot Himalaya. Fantastiskt att hinna möta ett land från så många olika vinklar under en träff på drygt 24 timmar.

Vårdnäs 2016 flagghissning

Själva årsmötet flöt friktionsfritt denna gång: inga avgångar i styrelsen hade aviserats och även medlemsavgiften fick bli oförändrad.

Efter några klunkar nepali chai var det dags för första turen upp i bergen. Malin Emgård gav oss utförlig information i ord och bild. Hur bygger man en enklare vårdcentral uppe i bergen? Hur kan man hålla kostnaderna nere? Vad krävs det för tillstånd? Vem ska bedriva verksamheten i framtiden? Dessa frågor och många fler fick vi svar på då den ena bilden efter den andra projicerades på duken och byn Thokarpa blev bekant för oss.

De glada kockarna

De glada kockarna

Nu stod han redan där i sin topi, vår eminente nepalkock Prabesh, och dirigerade sina medhjälpare i köket och initierade dem i det nepalesiska kökets hemligheter. Det skulle skalas, hackas, kokas, stekas, friteras och - viktigast av allt – kryddas! Ansträngningarna resulterade i en harmonisk komposition av exotiska smaker. Förföriska dofter spreds över lokalen och luktminnet lockade fram allt starkare nepalminnen.

Långbordet dukades, levande ljus och rökelse tändes och en gemytlig atmosfär sänkte sig över middagsbordet. Nepalerfarenheter utbyttes och nya bekantskap knöts – till allas glädje hade en del nya medlemmar anslutit sig till den trogna skaran.

Uppklädda middagsgäster

Uppklädda middagsgäster

Till efterrätt serverades ytterligare information om föreningens hjälpprojekt. Anna Schulte berättade om fadderverksamheten som numera omfattar närmare ett hundra barn på Maiti Nepal. Jan Björlin i sin tur upplyste om situationen på Bal Mandir/NCO och undertecknad visade nyanlända bilder från skolprojektet i Thamibyn i det jordbävningsdrabbade Dolokha distriktet. Byns präst har nu genomfört en ”puja” (religiös ceremoni) där en höna offrades till gudarna. Därefter kunde den första grundstenen till skolbygget läggas.

På söndag fick vi veta mer om livet efter jordbävningen samt svårigheterna under blockaden. Jan Björlin hade fångat på bild hur kathmanduborna köade till inköp av både bensin och hushållsgas.

Till slut fick vi höja blicken mot de vita topparna – det blev dags för en tur i bergen. Vår kassör, Kerstin Björlin, tycks ha fått smak för höga höjder: på en av bilderna fick vi se henne posera i täckjacka med självaste Everest i bakgrunden!

Nepalbilden hade inte blivit komplett utan Katak Mallas beskrivning av turerna före och efter den nya konstitutionen som trädde i kraft i fjol. Katak följer dagligen situationen i Nepal via nätet och är väl insatt i händelserna och kan genom sina kontakter ge även intressant insider information.

Vi som deltog i år tyckte att helgen blev synnerligen lyckad. En bidragande faktor var utan tvekan även miljön. Vårdnäs är ett utmärkt ställe att träffas på: fina lokaler, mycket vällagad mat och en underbar, lummig natur runtomkring.

Tack alla för en informativ och inspirerande nepalhelg i trevlig atmosfär!

Text: Vilma Brandt, bild Anna Schulte och Vilma Brandt.
Publicerad 2016-05-27

===================================================================

Nepalträff 2015 - Vårdnäs

 

Årets Nepalträff och samtidigt Sverige-Nepalföreningens årsmöte hölls i Vårdnäs söder om Linköping 9-10 maj. Vi var närmare trettio deltagare som samlades och fick njuta av nepalesisk mat och många intressanta föredrag.

Årsmöte 2015Naturligtvis handlade mycket om jordbävningen i Nepal och vad Sverige Nepal föreningen kan göra för att hjälpa. Hittills har vi samlat in över 100.000 kronor och vi har gett våra ombud i Nepal befogenheter att direkt bidra till medicinsk vård och nödhjälp med bostäder åt de ungdomar föreningen sponsrar. Dessutom beslöt vi att ge ett bidrag på 30.000 kronor till en medicinsk hjälpinsats som utgår från Universitetssjukhuset i Linköping och deras samarbetspartner Katmandu Medical College. Tanken är att vi bl.a. skall erbjuda Health Camps i mer avlägsna bergsområden och hjälpa till med återuppbyggnaden av några av de Health Posts som drabbats av jordbävningen.

En av talarna på mötet, Kamal Ghimire, har via Sverige Nepal Föreningen fått hjälp med sin utbildning i Public Health. Han har arbetat flera år vid sådana avlägsna Health Posts i västra Nepal och har naturligtvis mycket kunskap och kontakter att bidra med. Mer information om vårt hjälpprojekt kommer att läggas ut på vår hemsida. Fortsätt gärna att ge bidrag till detta via postgirokontot för föreningens barnfond (Plusgiro 649 52 42-7, märk med Jordbävning)

På årsmötet beslutades att förstärka styrelsen med ytterligare två personer för att kunna fördela arbetat jämnare inom föreningen. De två som valdes in i styrelsen var Vilma Minkkinen Brandt och Torbjörn Tingdal som båda tidigare varit aktiva i föreningen. Dessutom valdes  Johnny Leidegren in som adjungerad styrelseledamot och ny webbredaktör.